Waarom het goed is zittend en staand werken af te wisselen
Afwisselend werken
hidden content

Er zijn zeer veel redenen te noemen waarom het verstandig is om zittend en staand werken af te wisselen. U verkleint de kans op het krijgen van een veelheid aan chronische aandoeningen, zoals diabetes, hartfalen, obesitas, etc. Immers: doordat u niet meer continu zit, is er niet langer sprake van sedentair gedrag. Ook verkleint u de kans op klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rugklachten, nekklachten en KANS-klachten (RSI).

Image
Een ergonomische werkplek creëren
Ergonomische werkplek
hidden content

We spreken van ergonomie op het moment dat de gebruiker zijn of haar werkplek kan aanpassen aan de eigen maten en behoeften. Wanneer dit niet (goed) mogelijk is en men een niet-ergonomische houding aanneemt gedurende de werkdag is er risico op het ontstaan van klachten.

Een zit-sta tafel is een ultiem middel om de werkplek op de eigen maten aan te passen. Met één druk op de knop is het bureau in hoogte verstelbaar. We zien vaker dat een men het verstellen van een zwengelbureau teveel moeite vindt, waardoor het verstellen niet gebeurt. Dat is bij een zit-sta bureau verleden tijd.

Image
Image
Bewegingsvrijheid
hidden content

Naast het feit dat het goed is om zitten en staan af te wisselen, werkt het ook prettig. Mensen zijn er van origine niet op gebouwd om hele dagen zittend door te brengen. Dat resulteert in een drang om te bewegen en op te staan. Aan die behoefte wordt met een zit-sta bureau voldaan.

U blijft fitter

Af en toe staand werken gedurende de dag vermindert vermoeidheid, waardoor u fit blijft. Het interne ‘kacheltje’ blijft lichtelijk aan. Elke starre, vaste houding (hoe comfortabel ook) leidt uiteindelijk tot vermoeidheid en spanning. Het optreden van deze vermoeidheid en spanning is een signaal dat het lichaam behoefte heeft in beweging te zijn. Door ervoor te zorgen dat u fit blijft voorkomt u dat u aan het eind van de dag moe en futloos naar huis gaat. Dat is ook bevorderlijk voor de balans werk-privé.

Verbeterde productiviteit

Staand werken bevordert de doorbloeding van en naar de hersenen (aanvoer zuurstofrijk bloed en afvoer afvalstoffen). Dat verbetert de concentratie en daarmee de prestaties en productiviteit. Niet alleen prettig voor de gebruiker, maar ook financieel interessant. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die werken aan een zit-sta tafel 12%-18% productiever zijn.

Weerbaarder en beter gehumeurd

Onderzoek wijst uit dat geregeld staan tijdens het werk gepaard gaat met een beter humeur. Men voelt zich blijer, energieker, gezonder en minder gestrest. Medewerkers die lekker in hun vel zitten, kunnen stress beter verdragen. De belastbaarheid verbetert, waardoor u uw werk  beter kunt handelen.