VitaBit helpt ongezonde zitgewoonte te veranderen

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers zijn vandaag de dag hot topics.

Het ene na het andere vitaliteitsprogramma wordt gelanceerd en de lifestyle coaching bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Alles om middels bewegingsprogramma’s de vitaliteit van uw medewerkers te verbeteren. Allemaal prima, wij zijn voor! 

Zitgedrag

Toch wil ik een kleine kanttekening plaatsen. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat dergelijke programma’s alleen zinvol zijn als aandacht wordt besteed aan het zitgedrag van uw medewerkers. Het trainingseffect van 1 uur intensief sporten wordt namelijk al tenietgedaan door 6 uur aaneensluitend te zitten. Als we vervolgens even stil staan bij het feit dat de gemiddelde werkende Nederlander ca. 8 uur per dag zittend doorbrengt, dan kunt u zich de focus op het minder zitten waarschijnlijk beter voorstellen.

Bewustwording

Dat we zoveel zitten heeft alles te maken met het automatiseren van onze werkzaamheden en is dus feitelijk nauwelijks te voorkomen. Alleen door uw medewerkers bewust te maken van de negatieve gevolgen van het langdurig zitten zal voor hen aanleiding zijn minder te gaan zitten. Maar ja, dit zitgedrag is er in de afgelopen jaren langzaam ingeslopen en is derhalve een gewoonte geworden. Om deze gewoonte te doorbreken zal er een gedragsverandering moeten plaatsvinden. Om het gedrag van een persoon te kunnen veranderen, zal deze persoon zich bewust moeten zijn van zijn of haar gedrag. In het begin zitten we met z’n allen nog letterlijk in de ontkenningsfase, we hebben dus een tool nodig die ons zitgedrag inzichtelijk maakt.

De oplossing

VitaBit meet zitten, staan en lopen. Middels een App heeft de gebruiker inzicht in de gegenereerde data en wordt dus geconfronteerd met zijn of haar eigen zitgedrag.Deze data is bovendien inzichtelijk voor de lifestyle coach (alleen als de gebruiker daar toestemming voor geeft), deze kan de gebruiker op afstand coachen.Zo creëren we bewustwording bij de gebruiker en kunnen we met behulp van de lifestyle coach het zitgedrag van uw medewerkers veranderen. De vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers zal hierdoor verbeteren.

VitaBit bestellen? of een Demo?