Tablet - IPad ergonomie

 
 
 
 
 
 
 
 
Voor welk gebruik is een tablet bedoeld?
De tablet is vooral bedoeld om overal te kunnen werken aan kleine documenten, e-mail te lezen en beantwoorden, agenda te beheren, het nieuws bij te houden, social media, foto’s en video’s te bekijken, te surfen op het internet, spelletjes te spelen en een boek te lezen.
De tablet is vooral voor alle bedrijvigheid tussendoor en onderweg.
Eigenlijk kan een tablet gezien worden als het middelpunt van je apparatuur. Het zit net tussen je smartphone en je computer of laptop in en je kunt de tablet overal mee naartoe nemen. Alles is vaak ook eenvoudig tussen verschillende apparaten te synchroniseren.

In onze optiek heeft het dus geen zin de tablet uit te bereiden met bijvoorbeeld een externe muis en toetsenbord. Hier is hij simpelweg niet voor bedoeld.

Oorzaak van de klachten
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het hoofd en de nek meer gebogen zijn bij het gebruik van tablets dan bij computers of laptops. Langdurig naar voren gebogen hoofd en nek kunnen tot nekklachten leiden. Verder is bekend dat het constant vasthouden van een tablet een statische spierspanning in de arm, pols en hand geeft. Dit kan tot RSI achtige klachten leiden. De tablet moet bij voorkeur ondersteund worden zodat vasthouden niet nodig is, waarbij de ondersteuning de juiste kijkhoek mogelijk maakt, zodat nekbelasting tot een minimum beperkt is.

Uit observaties van medewerkers die langer met touchscreens werken blijkt dat het touchscreen in een hellend vlak staat. Volgens Shin e.a. (2011) van de University of Buffalo veroorzaakt het werken met een touchscreen op die manier meer spieractiviteit in de nek en schouder omdat de hand naar locaties beweegt die hoger liggen. Dergelijke werkwijze vereist een andere armondersteuning dan nu gebruikelijk is. Onderzoek van Zhu e.a. (2011) toont aan dat met armondersteuning de spieractiviteit en discomfort lager zijn. Hedge e.a. (2011) wijst op het belang van armondersteuning. Hij deed onderzoek bij 1504 gebruikers en concludeerde dat bij de juiste armsteunen de klachten in de schouder significant afnemen. Het percentage medewerkers met klachten aan de rechterschouder bijvoorbeeld nam af van 29 % bij uitvoering van de werkzaamheden zonder armsteun naar 21% bij gebruik van een armsteun.
 
De oplossing
De tablet houders van Ergomaster (Basic en Plus), ondersteunen de handen tijdens het typen, zorgen ervoor dat de polsen tijdens het typen in de natuurlijke stand blijven, zorgen ervoor dat het scherm op de juiste hoogte en in de juiste hoek gezet kan worden en zorgen ervoor dat vasthouden van de tablet niet nodig is.
In de tablethouder Plus kunt u bovendien het tablet opbergen. Alle aansluitingen en knoppen blijven bereikbaar! Beide producten zijn met de FIRA ERGONOMIC EXELLENCE AWARD bekroond.
Beide zijn ontworpen en ergonomisch getest voor gebruik op een tafel, op schoot en zelfs liggend.
Plus weegt slechts 225 gram, is 18 mm dun en is in 5 hoeken in te stellen (24°, 33°, 41°, 45° en 90°).
Basic weegt slechts 190 gram, is 7 mm dun en is in 5 hoeken in te stellen (24°, 33°, 41°, 45° en 90°).