Paramedici en specialisten
hidden-content
Image
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen
hidden content

Er wordt wel eens gesproken over de twee gezichten van arbeid. Arbeid als medicijn en arbeid als ziekmaker. Arbeid kan zorgen voor een doel in het leven en wordt gezien als symbool van persoonlijke waarde, als zelfverwerkelijking. Anderzijds kan arbeid ook leiden tot het ontstaan van (fysieke) klachten, ziekte en verzuim. De verhouding tussen belasting en belastbaarheid van werknemers staat hierin uiteraard ook centraal. Als specialist ten aanzien van arbeid & gezondheid (in welke functie dan ook) is het altijd het streven om de positieve kant van arbeid te versterken en nog belangrijker: de negatieve gevolgen van arbeid te elimineren. Liever ook preventief dan curatief, want: voorkomen is beter dan genezen.

Sedentair gedrag
hidden content

Veel klachten worden veroorzaakt door langdurig zitten (sedentair gedrag). Gezien menig kantoorwerker nogal wat uren achter zijn of haar beeldscherm spendeert levert dat knelpunten op. Iemand zeggen dat hij/zij minder moet zitten werkt vaak ave rechts: mensen zijn niet geneigd om te doen wat hen wordt ‘opgedragen’, tenzij er al sprake is van klachten. Daarom kunt u cliënten beter onbewust hun gedrag laten aanpassen door de inzet van speciale, innovatieve middelen. Nudging noemen we dat.

-    Denk bijvoorbeeld aan zit-sta tafels die medewerkers bureaubladmeldingen geven: tijd om op te staan of weer te gaan zitten! Vervolgens kan het bureau met één druk op de knop automatisch aan de ergonomische maten van de individuele gebruiker worden aangepast en krijgt de gebruiker tevens inzicht in zijn/ haar zit-sta gedrag. Dat is ons IntelliDesk systeem.

-    Backapp Balansstoelen laten gebruikers onbewust actief zitten en zorgen er daarmee voor dat er niet langer sprake is van sedentair gedrag tijdens het zitten.

-    Ook VitaBit sedentair trackers zijn een goed middel om sedentair gedrag te voorkomen. Dit is een kleine sensor die men in de broekzak meedraagt. De sensor communiceert met een app en geeft vervolgens inzicht in het zit-sta-loop gedrag van de gebruiker.

Door de inzet van een paar hulpmiddelen kunt u uw cliënten al op weg helpen om vitaler en actiever te worden zonder dat de cliënt hier rigoureus anders voor hoeft te handelen.

Image
Image
Verhelpen en voorkomen van fysieke klachten
Fysieke klachten
hidden content

Naast sedentair gedrag zorgt het aannemen van een niet-ergonomische zithouding voor een groot risico op het ontstaan van klachten en verzuim. We zien helaas te vaak dat mensen werken aan niet- of onvoldoende instelbaar meubilair. Ook mensen die een werkplek hebben die hen onvoldoende stimuleert tot een ergonomische, rechtop zittende houding zien we vaker dan ons lief is. Gevolg: rugklachten, KANS-klachten, hoofdpijnklachten, etc. Al deze klachten zijn te voorkomen door mensen te voorzien van meubilair dat op hun ergonomische lichaamsmaten instelbaar is en dat ervoor zorgt dat zij niet genoodzaakt zijn de hele dag te zitten. Door de inzet van de juiste middelen kunnen mensen die al jaren met klachten lopen weer klachtenvrij werken. Dat kan met het bovengenoemde IntelliDesk, echter is ook de balansstoel Backapp hierin een ultiem middel.

Naast het feit dat deze bureaustoel gebruikers actief laat zitten, zorgt de balansstoel ook voor een ergonomisch verantwoorde, neutrale zithouding. Door de vorm van de zitting staan de heupen in een open en ontspannen positie. Hierdoor neemt de wervelkolom automatisch de natuurlijke S-vorm aan. In deze positie wordt de rug in zittende houding het minst belast en blijven de wervels en tussenwervelschijven in optimale conditie, zo heeft de gebruiker de minste kans op blessures. Door de combinatie van een neutrale zithouding en actief zitten is de Backapp een van de gezondste stoelen die er is!

Optimale ondersteuning
hidden content

Door de inzet van de juiste middelen kunnen we er samen voor zorgen dat u uw cliënten (weer) klachtenvrij kunt laten werken. De bovenstaande middelen zijn overigens als voorbeeld gehanteerd en zijn dan ook slechts een kleine greep uit het assortiment!

We staan u bij met raad en daad en kunnen u wegwijs maken hoe u bepaalde casussen het beste kunt oplossen. Ons team heeft een paramedische achtergrond (fysiotherapeut, ergotherapeut, ergonoom) waardoor we weten waar we over spreken.

Image

Indien u er graag samen met ons voor wilt zorgen dat uw cliënten vitaal, fit en klachtenvrij kunnen werken, neem dan gerust contact met ons op.