Image
Een ontspannen houding
Toetsenborden
hidden content

Een compact toetsenbord is een toetsenbord zonder separaat numeriek deel. Dit soort toetsenborden kent vele voordelen: de reikafstand naar de muis wordt verkleind en de belasting op de spieren in de nek, schouder en arm wordt verlaagd (minder spierspanning). Een compact toetsenbord maakt het mogelijk om te werken met de bovenarmen ontspannen langs het lichaam (in tegenstelling tot een standaard toetsenbord). De muis kan dichterbij gepositioneerd worden, waardoor men geen brede houding aan te nemen vanuit de schouders (die gepaard gaat met hogere spierspanning). Op die manier wordt de kans op het ontstaan van KANS-klachten (Klachten aan de Arm, Nek en Schouders – voorheen RSI) verkleind.

Bekijk Ergonomische Toetsenborden

Geen numeriek deel
hidden content

De knoppen die wegvallen bij een compact toetsenbord (numeriek deel van het toetsenbord) wordt in de meeste gevallen niet gemist. Veel personen geven aan deze knoppen in eerste instantie al nauwelijks te gebruiken. Afhankelijk van de werkzaamheden kan zodoende worden afgezien van het gebruik van een numerieke deel. Ook uit het onderzoek van het Berliner Ergonomic Institute blijkt dat 90% van de gebruikers het numerieke gedeelte niet of zelden gebruikt. Bovendien zijn de cijferknoppen ook een tweede maal verwerkt boven de lettertoetsen op het toetsenbord.

Image
ErgoProof Compact Toetsenbord
Ergoproof
hidden content

Wij hebben twee varianten compacte toetsenborden: wij hebben een bedrade en een draadloze variant van het ErgoProof Compacte Toetsenbord. Alle ErgoProof toetsenborden zijn voorzien van een zilveren ondergrond met witte toetsen. De toetsenborden zijn niet voorzien van ‘pootjes’: het rechtop zetten van een toetsenbord stimuleert een positie van de hand, waarbij de handrug richting de pols wordt bewogen. Gezien deze positie gepaard gaat met een hoge mate aan spierspanning, is dit af te raden.